yukari cik
X

Dikkate Değer Bir Uyarlama: Menajerimi Ara (2020)

Dikkate Değer Bir Uyarlama: Menajerimi Ara (2020)

82ekran için yazan: Polat Öziş

Üç sezonluk Fransız dizisi Call My Agent’tan uyarlanan ve Fatih Artman, Barış Falay, Canan Ergüder gibi isimlerden oluşan oyuncu kadrosuyla merak uyandıran Menajerimi Ara, STAR TV ekranlarında yerini aldı. Özellikle sinema dünyasının arka yüzüne odaklanışı ve renkli tanıtımlarıyla ilgi çeken dizi, ilk bölümü sonrası hem ratinglerde hem de sosyal medyada adından söz ettirmeyi başardı. Peki, dizi ne kadar gelecek vadediyor? Ya da bir başka deyişle, niteliğe hasret kalan televizyon ekranı için nihayet farklı tatta bir projeyle karşı karşıya mıyız? Dilerseniz gelin hep birlikte göz atalım.

Pek göz önünde olmayan ancak oyuncuların kariyer planlaması konusunda fazlasıyla söz sahibi olan profesyonellerdir menajerler. Haliyle yaptıkları iş de fazlasıyla yorucu ve stresli. Ancak Menajerimi Ara’nın en büyük kozu, tüm bu kaotik atmosferi oldukça renkli ele alıyor oluşu. Tabii, burada anlatının bir Fransız dramasından uyarlamasının payı büyük. Keza Call My Agent, dram ile komediyi şık bir şekilde harmanlayan yapısıyla dikkat çeken bir proje. Menajerimi Ara’da da benzer bir durum söz konusu. İki dizinin birinci bölümlerini baz aldığımızdaysa tıpatıp bir benzerlik söz konusu. Oyuncuların saç stillerine kadar hem de! Bu da ilk aşamada uyarlamanın ayakları yere sağlam basan bir giriş yapmasına ve ton olarak da oldukça sıcak bir anlatı sunmasına olanak tanıyor. Kaldı ki, televizyonu töre, cinayet, şiddet gibi suçu normalize eden nüansları baş köşeye yerleştiren yapımların ele geçirdiğini düşünürsek, böylesi yumuşak bir anlatının ekrandaki varlığı daha da değer kazanıyor.

Eh burası Türkiye. Entrikanın ortada olmadığı bir yapımın televizyonda boy göstermesi beklenebilir mi? Kesinlikle hayır. Keza Call My Agent’ın uyarlanma isteğinin altında yatan ana değişkenin bu olduğu aşikar. Nitekim hikayenin orijinaline aşina olanların çok iyi bildiği gibi ilerleyen bölümlerde yaşanacak ajans içi çatışmalar ve baba-kız arasındaki özel durumun gizemi, fazlasıyla enteresan olaylara gebe. Tabii, bu noktada Menajerimi Ara’yı ekrandaki muadillerinden ayıransa mizah sosuyla bezeli oluşu ve ışıltılı bir dünyayı merkezine alışı.

Oyuncuların dünyası her daim merak uyandırır. Güzel kıyafetler, lüks arabalar, gösterişli bir yaşam… Dizinin her bölüm merkezine alacağı konuk oyuncular vesilesiyle, bu renkli dünyaya kapılarını sonuna kadar açacak olması izleyici nezdinde şüphesiz ki ilgiyle karşılaşanacaktır. Ancak daha dikkat çekici olan ise geri planda yaşanan manipülatif hadiseler. Özellikle ilk bölümde Tuba Büyüküstün’ün, Kıraç tarafından türlü numaralarla estetik cerraha gönderilmesi ve ilerleyen bölümlerde benzer akıl oyunlarının yaşanacak olması, perde arkasında dönen dolaplara kısmen de olsa eleştirel bir yaklaşım getirecektir. Burada anlatıya bir misyon yüklemeye gerek yok. Nitekim büyük bir sektör eleştirisi beklemek haksızlık olur. Ancak Call My Agent’ta sıklıkla karşımıza çıkan bu iğneleyici üslubun Menajerimi Ara’yı da dikkate değer kılacağı su götürmez bir gerçek.

Senaryonun orijinal anlatımla paralel gitmesi, ilerleyen bölümlerin hikayesini zaten garanti altına alıyor. Ancak bu noktada anlatıyı dişe dokunur kılan unsurların başında yönetmen Ali Bilgin’in geldiğini de söylemek gerekir. Call My Agent’a nazaran daha parıltılı bir dünya dizayn eden yönetmenin, komedik öğelere ağırlık vermesi ise Menajerimi Ara’yı iki saatlik süresine rağmen kolay izlenen bir yapıya bürüyor. Kaldı ki, ekranların vazgeçilmezi olan magazin programlarını anımsatan rengarenk duruşu, hedeflenen televizyon izleyicisinin de on ikiden vurulacağının açık bir göstergesi.

İlk bölümüyle ekranlara gelen Menajerimi Ara, ilgi çekici oyuncu kadrosu ve Fransız işçiliğinden referans alınan senaryosuyla kuşku yok ki zor geçen 2020’nin ses getiren işlerinden olacaktır. Özellikle ajans etrafına kümelenen ana hikayeye ek olarak, her bölüm anlatıya dahil olacak konuk sanatçıların hali hazırdaki dinamik yapıya da pozitif etki edeceğini söylemek mümkün. Hepi topu 18 bölümlük Call My Agent’tan uyarlanan ve ilerleyen bölümlerde millileşerek orijinali ile bağını koparması muhtemel olan Menajerimi Ara, uzun vadede niteliğini korur mu bilinmez ancak bugün televizyon ekranına renkli bir hava kattığı aşikar. Eğer iki saat süren dizilere hala bir şans verme sabrına sahipseniz, Menajerimi Ara’dan en az Call My Agent kadar zevk alacaksınızdır.